A FOGFEHÉRÍTÉS ELŐTTI TEENDŐK

A fogfehérítő kezelés megkezdése előtt a fogorvosi konzultáció elengedhetetlen, ilyenkor az orvos ellenőrzi fogaink állapotát. Ha fogászati probléma áll fent mielőtt fogfehérítésre kerülne sor, azt minél előbb szükséges kezelni. A fogfehérítés csak egészséges és tiszta fogsoron végezhető el, ezért mindig fogkőeltávolító kezelést javaslunk előtte. A lepedék és a fogkő nagy mértékben csökkentheti a fogfehérítés hatékonyságát, ugyanis az aktív hatóanyagok a tiszta fogakba könnyebben be tudnak jutni. Ezen kívül bizonyos ételek és italok fogyasztása is befolyásolhatja a fogfehérítés hatékonyságát, mint például a kávé, a tea, a vörösbor és a cigaretta. A megfelelő eredmény elérése érdekében, érdemes már a kezelés előtt is csökkenteni ezek fogyasztását.

A konzultáció során fontos megemlíteni a fogorvosnak, ha fogai érzékenyebbek, hisz előfordulhat, hogy a fogfehérítés fokozza az érzékenységet a kezelés után. Ezek alapján az orvos meg tudja ítélni, hogy milyen előkészületekkel kezdhető meg a kezelés.

Tehát mielőtt belevágna egy fogfehérítő kezelésbe mindenképpen konzultáljon fogorvosával!

OTTHONI VAGY RENDELŐI FOGFEHÉRÍTÉS?

Mind az otthoni, mind a rendelői fogfehérítés rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal. Mindenki saját, egyedi igényei alapján dönt az egyik vagy a másik módszer mellett.

Egy otthoni fogfehérítő csomag általában speciális fogfehérítő gélt, valamint egy sínt tartalmaz, melynek segítségével a zselét a fogakra helyezzük. Előnye, hogy olcsóbb és kényelmesebb, mivel az otthonunkban könnyen el tudjuk végezni. Hátránya pedig, hogy sokkal hosszabb idő szükséges az eredmény eléréséhez, ami sokszor kevésbé látványos, mint a rendelői fogfehérítés esetében.

A fogorvosi rendelőben történő fogfehérítés hatékonyabb és gyorsabb eredményeket hoz. A fogorvos kezelés közben kontrollálja a folyamatot, figyeli a fogak állapotát és kezeli az esetleges mellékhatásokat, mint a fogérzékenység. Hátrányai között említhetjük az otthoni megoldáshoz képest magasabb árát, illetve azt, hogy kizárólag fogorvosi rendelőben végezhető el.

Ha bizonytalan, hogy melyik módszert válassza, konzultáljon fogorvosával!

rendelői fogfehérítés

HOGYAN MINIMALIZÁLHATÓ AZ ÉRZÉKENYÉG A FOGFEHÉRÍTÉS UTÁN?

Az fogérzékenység a fogfehérítő kezelés során gyakori mellékhatás. Íme néhány tipp, amellyel minimalizálható az érzékenység:

  1. A kezelés előtt kezdjünk el használni speciálisan érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémet, mely összetevőinek köszönhetően segít csökkenteni a későbbi panaszokat.
  2. Fogfehérítés után érdemes kerülni a forró és a hideg ételek és italok fogyasztását legalább 24 órán keresztül, ugyanis a fogak a hőmérséklet-változásokra érzékenyek lehetnek.
  3. A savas ételek és italok fogyasztását kerüljük a kezelés előtt és után, mert azok károsíthatják a kezelés következtében egyébként is meglazult fogzománc szerkezetet, így fokozva a fogérzékenységet.
  4. Otthoni fogfehérítés esetén, ne használjunk az utasításon szereplő mennyiségnél több fehérítő anyagot, mert súlyos túlérzékenységet okozhat! Végezzük az eljárást inkább lassan és fokozatosan, ha érzékeny fogakkal rendelkezünk!
  5. Konzultáljunk a fogorvosunkkal, ha bármilyen kétség merül fel a fogérzékenységet illetően fogfehérítés előtt vagy után! A fogorvos segít a fogérzékenység csökkentésében.

AZ ALKOHOL ÉS A DOHÁNYZÁS HATÁSA A FOGFEHÉRÍTÉSRE

fogfehérítés előtte utána

Az alkohol és a dohányzás negatív hatással van a fogfehérítés folyamatára és az elért eredményekre is. A nikotin elszíneződést okoz a fogakon, az alkohol pedig kiszárítja a szájüreget, ami akadályozza a fehérítő anyagok hatásosságát.

A fehérítésre használt anyagokra összetételüktől függően különböző módon hat a dohányzás és az alkohol, nagy mértékben csökkenthetik a fogfehérítő hatását. Továbbá a fogfehérítő kezelés során nem ajánlott alkoholt fogyasztani vagy dohányozni, mivel ezek károsíthatják a fogzománcot, ami hosszú távon csökkentheti a fogak minőségi állapotát és fehérségét.

AZ ÉTREND SZEREPE A FOGFEHÉRÍTÉS EREDMÉNYÉNEK MEGŐRZÉSÉBEN

Bár a fogfehérítés segít a fogak eredeti színének visszanyerésében, hosszú távú eredmény csak helyes étrend kialakításával érhető el. Javasolt olyan ételek, italok fogyasztását kerülni, amelyek elszíneződéseket okozhatnak a fogakon. Ilyenek például a kávé, a tea, a vörösbor, a paradicsomszósz, a színezett üdítők és az intenzív színű gyümölcslevek. Ha mégis fogyasztjuk őket ne hagyjuk, hogy hosszabb ideig a fogainkon maradjanak. Étkezés után mossunk fogat!

Fogyasszunk több olyan élelmiszert, melyek segítenek a fogak egészségének megőrzésében, mint például a tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, melyek segítenek a savak elleni védelemben és a fogszuvasodás megelőzésében.

Amennyiben lehetséges kerüljük az étkezések közti nassolást, főként a magas cukortartalmú édességek vagy savtartalmú élelmiszerek fogyasztását, melyek károsíthatják és elszínezhetik a fogakat.

Fogaink fehérségének megőrzéséhez megfelelő és rendszeres fogápolási rutin kialakítása szükséges. Vezessünk be új szokásokat, legyen a táskánkban mindig egy utazó fogkefe készlet, mellyel bármikor bárhol megtisztíthatjuk fogainkat.

étrend szerepe a fogfehérítésben

FOGFEHÉRÍTÉS UTÁNI TEENDŐK

Fogfehérítést követően érdemes követni a fehér diétát, mely kifejezetten olyan ételek fogyasztását javasolja, amely segít megőrizni a fogak fehér színét.

A fogorvos javaslata alapján speciális fogkrémek használatával is tartóssá tehetjük az elért eredményt. Emellett ugyanolyan fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés és fogkőeltávolítás, hiszen ezek is jelentősen hozzájárulnak fogaink egészségének és fehér színének megtartásához.

Elképzelhető az is, hogy a fogorvos az újbóli sárgás-barnás elszíneződések megakadályozása érdekében, egy-két év elteltével a fehérítő kezelés ismétlését javasolja.

Mindent egybevetve elmondhatjuk, hogy a fogfehérítést tudatos felkészüléssel és utógondozással tehetjük hosszútávon eredményessé, amelyben nagy segítségükre lehet a fogorvosunk, aki a kezelés végrehajtása mellett hasznos tanácsokkal láthat el bennünket.

Amennyiben Ön is régóta gondolkodik fogfehérítő kezelésen, de eddig nem mert belevágni, forduljon hozzánk bizalommal!

Soproni Fogászati rendelőnkben harmónia, kényelem és odafigyelés várja Önt!

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba telefonon, vagy kérjen időpontot az űrlap segítségével!

Az üzenetét pár órán belül kezeljük és visszahívjuk, hogy leegyeztessük az Önnek leginkább megfelelő konzultációs időpontot.


    captcha


    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.