Fogkőeltávolítás

Air-Flow polírozással

A fogászati betegségek kialakulása általában a nem kielégítő szájhigiéniával kezdődik. A fogakon képződött fogkőréteg esztétikailag sem túl előnyös, de legfőképpen az általa okozott betegségek idézhetnek elő igazán nagy gondot, amely akár fogvesztéshez is vezethet.

 

fogkőeltávolítás

MI is az a FOGKŐ és milyen problémákat okozhat?

Az úgynevezett dentális plakkok, olyan baktériumhalmazok, amelyek minél nagyobb kiterjedésűek és régebb óta fennállnak, annál ellenállóbbak a különböző környezeti hatásokkal szemben, ezáltal sokkal nehezebb megszabadulni tőlük. Ezeket a kialakult dentális plakkokat nevezzük ismertebb nevén fogkőnek.

A fogmosás során nem kellő alapossággal eltávolított lepedék (dentális plakk) fogkővé alakul, mely gyulladásos folyamatokat indít meg, ez pedig idővel a fogak tartószerkezetét is veszélyeztetheti.

Rendszeres fogkőeltávolítással megelőzhető:

 • a gyulladt fogágybetegségek kialakulása,
 • a fogínyvérzés
 • a fogínygyulladás
 • a fogszuvasodás
 • a fogínysorvadás
 • a rossz szájhigiénia és az általa okozott kellemetlen szájszag
 • az esztétikailag előnytelen kinézetű fogsor

Hogyan alakulhat ki fogágybetegség és mik a tünetei?

 A fogágybetegségek kialakulása jellemzően egy hosszabb folyamat, amely a fogakat tartó szövetet érinti. Pontosabban a fogínyt, a fogcementet, a gyökérhártyát és a fogat körülvevő csontokat. A nem megfelelő szájhigiénia következtében felhalmozódott, el nem távolított fogkő, először fogínygyulladás (gingivitis) formájában jelenik meg.

Tünete: vörös, érzékeny, duzzadt fogmosáskor vérző fogíny, amely akár fájdalmas is lehet és kellemetlen szájszaggal párosulhat.

A hosszantartó gyulladás könnyen tovább terjedhet, melynek hatására a csont és az íny sorvadásnak indulhat (visszahúzódhat), és tasakok alakulhatnak ki a fogak és a fogíny között. Végső esetben a fog – meglazulásának következtében – ki is eshet.

fogínygyulladás, fogágybetegségek

a Fogkőeltávolítás menete

Rendelőnkben ultrahangos fogkőeltávolítást alkalmazunk Air-Flow technológiával. 3 lépésben tüntetjük el a szájban felhalmozódott, fogkefével már eltávolíthatatlan fogkövet minden fogfelszínről, ha szükséges, még az íny alól is.

 

 • Első lépésben az ultrahangos készüléken található rezgő fej segítségével még a legszűkebb helyekről is eltávolítjuk a fogkőréteget.
 • Ezt követően nagy nyomású levegő, víz és szódabikarbóna egyvelegét fújjuk a fogakra, ezáltal tükörsimára polírozzuk azokat.
 • Végül egy speciális pasztával véglegesítjük a polírozást.

Az Air-Flow technológia előnyei:

 • a legmakacsabb elszíneződések is hatékonyan eltüntethetőek (mint például a vörösbor, a tea vagy a dohányzás okozta sárgásbarna fogfelszín)
 • a fogak visszanyerik természetes fehérségüket, tisztábbak és simábbak lesznek
 • nem sérti a fogzománcot, nincs káros hatással a fogakra
 • a kezelésnek köszönhetően a csúszós, sima fogfelszínen későbbiekben nehezebben tapad meg a lepedék és a különböző szennyeződések
 • ideális az érzékeny fogakkal rendelkezők számára
 • az esetek nagy százalékában fájdalommentes (ez függ a fogkő nagyságától vagy helyzetétől)

Az Air-Flow technológiával a fogak nemcsak tiszták és fogkőmentesek, hanem sokkal fehérebbek is lesznek!

Tehát aki fogfehérítésen gondolkodik, annak azt tanácsoljuk, hogy először mindenképp próbálja ki az Air-flow polírozást, és azután döntsön, hogy még ennél is fehérebb fogakra vágyik-e.

félévente fogkőeltávolítás

fogkőeltávolítás félévente

Adottságtól függően különböző mértékben, de mindenkinek képződik fogkő a fogain. Fél évente mindenképpen ajánlott a fogkő eltávolítása, hogy megelőzzük a fogágybetegségeket. A kezelés időtartama nagy mértékben függ a fogkövesség mértékétől, és az érintett terület nagyságától. A fogkőleszedés akár első alkalommal teljes mértékben sikeres lehet, de előfordulhat, hogy több alkalommal ismételni kell az eljárást a tökéletes végeredmény elérése érdekében.

Amit fontos kiemelnünk, az nem más, mint a fognyaki érzékenység, amely az ultrahangos fogkőeltávolítás után jelentkezhet. Ez azt jelenti, hogy a fognyak érzékenyebbé válik például hideg, meleg, édes vagy savanyú ételek, italok fogyasztásának hatására. Ezt a kellemetlenséget gyorsan megszüntethetjük speciálisan erre kifejlesztett fogkrém használatával.

Preventív fogászati szolgáltatásaink célja, hogy pácienseink számára átadjuk azt az egészségtudatos szemléletet, mely rendelőnk minden dolgozójának vezérlő elve: a megelőzés mindenek előtt!

A fogkőeltávolítás 3 alappillére a PálmaDent rendelőjében

Alaposság

A kezelés során különösen körültekintően járunk el, hogy minden egyes fog minden egyes felszínét teljesen megtisztíthassuk a fogkőtől.

Odafigyelés

A fogkőeltávolítás -főként, ha gyulladt az íny, vagy érzékenyek a fognyakak- bizony okozhat kellemetlenséget, ha nem megfelelő odafigyelés mellett, vagy durva mozdulatokkal végzik. Fontos számunkra, hogy pácienseink rendszeresen részt vegyenek professzionális dentálhigiéniai kezelésen, ezért nem elijeszteni, hanem bátorítani szeretnénk őket!

A kezelés során felületi érzéstelenítőt alkalmazunk, a fogkő eltávolítását pedig ultrahangos műszer végzi – így a kezeléssel járó kellemetlenségek egészen minimálisra csökkenthetők.

Edukáció

A kezelés nem akkor ér véget, amikor kikapcsoljuk a műszert! Legalább ennyire fontos rész az, amikor megbeszéljük páciensünkkel, milyen fogtisztítási módszereket és eszközöket, termékeket érdemes választania az otthoni fogtisztításhoz, mely területekre kell nagyobb figyelmet fordítania fogmosáskor.

Ha páciensünkkel közösen sikerül kialakítanunk a szájápolási tudatosságot, már egészen biztosan rengeteget tettünk az egészségéért!

 

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba telefonon, vagy kérjen időpontot az űrlap segítségével!

Az üzenetét pár órán belül kezeljük és visszahívjuk, hogy leegyeztessük az Önnek leginkább megfelelő konzultációs időpontot.


  captcha


  Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.