Fogpótlás

Rögzített és kivehető fogpótlások

A foghiánnyal nem csak akkor kell foglalkozni, ha az látható helyen van, és beszéd vagy mosolygás közben zavar minket a hézag. A hiányzó fogak, minél tartósabban áll fenn a hiány, annál nagyobb kockázatot jelentenek a megmaradt fogakra, hiszen fennáll a fogak túlterhelődésének esélye. Emellett a kiegyensúlyozatlan harapás egyenes út az állkapocsízület megbetegedéséhez, mely rendkívül kellemetlen tünetekkel jár, és ha már kialakult, nehezen kezelhető. Nem érdemes tehát megvárni, míg ezek problémák kialakulnak! Fogorvosaink készséggel segítenek megállapítani, mely fogpótlás lesz az Ön számára leginkább alkalmas!

A fogpótlások jelentősége nem csupán esztétikai, hanem funkcionális szempontból is kiemelkedő. Sokan elsődlegesen a megjelenés miatt döntenek a fogpótlások mellett, hiszen egy hiányzó vagy sérült fog elronthatja a mosolyunkat. Azonban a fogpótlások nem csak a mosoly esztétikáját állítják helyre, hanem a szájüreg normál működését is. A hiányzó vagy sérült fogak nem csak a beszédet, hanem az étkezést is megnehezítik, ami hosszú távon komoly egészségügyi problémákat okozhat. A pótlások visszaállítják a szájüreg egészséges működését, lehetővé téve a hatékony rágást és harapást. Ezzel nem csak a komfortérzetet növelik, de visszaállítják az állkapocs megfelelő terhelését, valamint az emésztési folyamatot is elősegítik, mivel a megfelelően összerágott étel könnyebben és hatékonyabban feldolgozható szervezetünk számára.

fogpótlás hidak

Rögzített fogpótlások – koronák, hidak

Foghiányok vagy súlyosan sérült fogak helyreállításakor gyakran alkalmazunk korona- vagy hídpótlásokat.  A koronákat olyan esetekben alkalmazzuk, amikor a fog megrongálódott, de még mindig van elegendő egészséges fogállomány a korona támogatására. A hidakat pedig több fog bevonásával foghiány pótlására használjuk.

A korona és híd elkészítésre többféle lehetőség áll rendelkezésünkre. Azokat a fogászati koronákat, vagy hidakat, amelyek porcelán külső borítással készülnek porcelán pótlásnak hívjuk. A váz szempontjából azonban 3 féle porcelán korona létezik: fémkerámia, cirkóniumkerámia és préskerámia.

Fémkerámia korona

A porcelán-fém koronák váza fémből, borításuk porcelánból készül, ami természetes, a foghoz hasonló megjelenést biztosít. Ezek a koronák kombinálják a fém koronák erősségét a porcelán esztétikájával. A fémváz általában aranyötvözet vagy nikkelmentes fémötvözet. Ár-érték arányának és mechanikai sajátosságainak köszönhetően a legelterjedtebb fogpótlási típus, azonban leginkább rágófogak pótlására szoktuk ajánlani, hisz az idő múlásával a fognyaknál megjelenő szürke perem frontfogaknál már kevésbé esztétikus. Emellett a fémkerámia-koronák esetében fennáll a fémallergia kockázata, ami sajnos jelentős problémát jelenthet az arra érzékeny pácienseknél.

 Cirkóniumkerámia korona: Ebben az esetben a fogpótlás váza cirkónium-oxidból készül. A cirkónium egy rendkívül erős és tartós, természetes fogszínű anyag. A cirkónium koronák természetes megjelenést és hosszú élettartamot biztosítanak. Emellett kiváló alternatíva fémallergiában szenvedő páciensek számára, hiszen fémmentes fogpótlás készíthető belőle.

Ráadásul a cirkon hővezető képessége alacsony, így a hideg vagy meleg ételek és italok nem okoznak kellemetlen hőérzetet a szájban. Esztétikai szempontból a cirkon koronák fehér színű vázuknak köszönhetően természetes megjelenésűek, az igazi fogaktól szinte megkülönböztethetetlenek, így az esztétikus pótlásokhoz tökéletes választás. Emellett, a modern technológiának köszönhetően a koronák tervezése és gyártása rendkívül precíz munkafolyamat. Szintén nagy előny, hogy a cirkon biokompatibilis, azaz nem okoz káros hatásokat az emberi szervezetre, így fogágybetegség utáni helyreállítás során is biztonságosan alkalmazható. Nem tapad meg rajta a lepedék, és nem lép reakcióba más anyagokkal, fémekkel, ami még inkább növeli használatának biztonságát. Végül pedig, a cirkon fogpótlások rendkívül tartósak és biztonsággal terhelhetők, így hosszú távon is kiváló megoldást jelentenek. Lehetnek a megoldás több foghiányt áthidaló híd fogpótlás esetén és akár titán, akár kerámia implantátumra is készülhet belőlük cirkon kerámia korona. Mindezek mellett a cirkon rendkívül kemény és kopásálló, ami további biztonságot nyújt használata során.

fogpótlás fémkerámia korona
fogpótlás préskerámia korona

Préskerámia korona

Teljes mértékben kerámiából készült fogpótlásról van szó, amelyet leginkább frontfogak esetében alkalmazunk. A préskerámia korona számos előnnyel rendelkezik, amelyek ideális választássá teszik azok számára, akik esztétikus és tartós megoldást keresnek mosolyuk helyreállítására. Ez a fajta korona modern technológiával készül, ahol nagy nyomás alatt préselik a kerámia anyagot, így rendkívül ellenálló és tartós pótlást kapunk. A préskerámia korona teljes mértékben kerámiából készül, ezért nincs benne fém, ami allergiás reakciókat válthat ki. Emiatt azok számára is ideális választás, akik fémérzékenységgel küzdenek. A préskerámia korona élethű és természetes megjelenést biztosít, különösen a frontfogak esetében, ahol a fogszínnel azonos árnyalatokat lehet elérni. Egy további előnye, hogy a korona előkészítése során kevesebb foganyagot kell eltávolítani, mint a hagyományos koronák esetében. Ez segít megőrizni a fog egészségét, és minimalizálja a fogbél károsodásának kockázatát. A porcelán fényáteresztő képessége hasonló az emberi fogéhoz, ami még természetesebb megjelenést eredményez. A préskerámia korona nem csak szép, de tartós is, kiváló választás a frontfogak esetében, és tökéletesen illeszkedik az előkészített fogra.

Korona, Híd, Implantátum – Mikor melyik fogpótlást ajánljuk?

Az ideális fogpótlás kiválasztásában a fogorvos szakértelme mellett, a páciens egyéni igényei és lehetőségei is meghatározóak.

 A fogászati korona akkor jöhet szóba, amikor a fog erősen sérült vagy törött, de a gyökér még stabil és egészséges. A korona esztétikailag és funkcionálisan helyreállítja a fogat, és rendkívül tartós megoldást jelent. Hátránya, hogy a kezeléshez általában szükséges a fog megcsiszolása, ami a fog természetes struktúrájának károsodásához vezethet.

A fogászati híd akkor ideális, ha egy vagy több fog hiányzik egymás mellett. A híd szó szerint áthidalja a hiányt, anélkül, hogy bármilyen műtéti beavatkozásra lenne szükség. A híd stabil és tartós, azonban a szomszédos fogakat meg kell csiszolni a rögzítés érdekében, ami bizonyos esetekben nagy áldozatot jelenthet.

 Az implantátumok a legtartósabb és legtermészetesebb megoldást kínálják a hiányzó fogak pótlására. Az implantátumokat közvetlenül az állcsontba helyezik, ahol azok integrálódnak a csonttal, így stabil alapot biztosítva a rájuk illesztett koronának. Az implantátumok előnye, hogy nem kell a szomszédos fogakat megcsiszolni és hosszú távon jobban megtartják a csont struktúráját. Hátránya, hogy műtéti beavatkozást igényelnek, és magasabbak a költségeik.

Kivehető fogpótlások – fogsorok

A kivehető fogpótlások (például a teljes vagy részleges protézisek) olyan betegek számára ideálisak, akiknek több foga hiányzik vagy egészségi állapotuk miatt nem alkalmasak beültetésekre. A kivehető fogsorok átmeneti fogpótlásként is alkalmazhatók, például amíg nem jár le a beültetett implantátumok gyógyulási ideje. Bár ezek a pótlások nem olyan stabilak, mint a fix megoldások, könnyű kezelhetőségükkel és alacsonyabb költségeikkel mégis sokak számára vonzóak.

A kivehető fogsorok igényelnek némi hozzászokást, hiszen az étkezésnek, a fogpótlás tisztításának, ápolásának sajátos rutinja van, mely jelentősen eltér a korábban megszokottól. Ennek ellenére, egy jól illeszkedő kivehető fogsor a részleges foghiánytól a teljes fogatlanságig szinte minden páciens esetében elérhető megoldás, ráadásul sebészi beavatkozás vagy hosszas gyógyulási idők nélkül.

Meg kell említenünk, hogy kivehető fogsorok stabiliását is lehetséges növelni, amennyiben a fogsort implantátumokkal kapcsoljuk össze. A fogsor ettől még kivehető marad, de véletlen elmozdulásoktól, “balesetektől” egészen biztosan nem kell tartani, az állcsontokba épített implantátumok felépítményeire rápattintva a fogpótlás stabilan, biztosan rögzül a páciens szájában.

Amennyiben fogpótlásra van szüksége, kérjen konzultációs időpontot, ahol tájékoztatjuk Önt az igényeinek megfelelő lehetőségekről.

fogpótlás protézis

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba telefonon, vagy kérjen időpontot az űrlap segítségével!

Az üzenetét pár órán belül kezeljük és visszahívjuk, hogy leegyeztessük az Önnek leginkább megfelelő konzultációs időpontot.


    captcha


    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.