Fogfehérítés

Fogfehérítés fogászatunkon

A fogak elszíneződéséhez számos tényező hozzájárulhat. Bizonyos ételek és italok, például kávé, tea, vörösbor, üdítőitalok és szója szósz fogyasztásakor megnő fogaink elszíneződésének esélye. A dohányzás az egyik leggyakoribb oka a fogak sárgás, barnás színének. A cigaretta füstjében lévő anyagok felhalmozódnak a fogakon, így változtatva meg fogaink színét. Általában kevés szó esik róla, de bizonyos, gyermekkorban szedett antibiotikumok is elszínezhetik a fogakat. Nemcsak az ételek, valamint az elfogyasztott anyagok, de életkorunk is okozhatja a sárgás szín megjelenését. Ezt az idő múlásával a fogzománc kopása és vékonyabbá válása okozza.

Szintén nem étkezési szokásainkkal áll összefüggésben, ha valamilyen baleset, ütés következtében trauma éri a fogat, mely ugyanúgy elszínezheti fehér fogainkat. De a fogszuvasodás, a fogínybetegségek és a foggyökér fertőzései is hatással lehet fogazatunk színére. Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy van, aki hajlamosabb a fogak elszíneződésére, mint mások.

Bármi is okozza az elszíneződést, fontos, hogy minden esetben konzultáljunk fogorvossal, mielőtt bármilyen kezelést elvégeznénk.

Fogfehérítés

Az ápolt, szép fogazat az arc ékszere! Ezt egyre többen fedezik fel, és ma már a fogfehérítés sokak szemében alapvető feltétele az igényes megjelenésnek. Szerencsére a tudomány követi az igényeket, és a fogfehérítő eljárások is igen sokat fejlődtek, finomodtak az utóbbi években a hatékonyságot és a kíméletességet tekintve is.

A mai fogfehérítő eljárások nem járnak semmilyen komoly panasszal a páciensnek, hatékonyságuk ezzel szemben nem romlott, de még javult is. Ehhez persze elengedhetetlen a megfelelő technológiát alkalmazni, erre rendelőnkben külön figyelmet fordítunk.

fogfehérítés

Amit fogfehérítés előtt érdemes tudni

A fogfehérítés bizonyos esetekben ellenjavallott, ezért fontos, hogy Ön is tájékozódjon lehetőségeiről! Nem javasoljuk a fogfehérítést az alábbi esetekben:

  • nagy fokú ínyvisszahúzódás, fogágybetegség esetén
  • amennyiben kezeletlen szuvasodások vannak jelen a szájban
  • amennyiben a mosolygáskor látható fogak valamelyike tömött, vagy koronával, héjakkal van ellátva – ezek ugyanis a fehérítés hatására nem változtatják meg a színüket. Ettől persze még lehet fehéríteni a fogakat, de érdemes tudni, hogy a tömések / mesterséges fogművek cseréje indokolt lehet a kezelés után, hiszne lehetséges, hogy a fehérített fog és a fogmű színe el fog ütni egymástól.

Amit fogfehérítés után érdemes tudni

A végleges fogszín 1-3 nappal a fehérítést követően áll be, ezért nagyon fontos, hogy fogfehérítés után különösen figyeljünk arra, hogy mit és hogyan fogyasztunk. A fehérítés során kissé fellazul a fogzománc szerkezete, ezért különösen fogékonnyá válik az elsíneződésekre. Ezért az erősen pigmentált ételek és italok fogyasztása, valamint a dohányzás szigorúan ellenjavallott! Tiltólistás ételek és italok (a teljesség igénye nélkül): vörösbor, kóla, fekete kávé, fekete tea, curry, paradicsomszósz, áfonyalé, stb. Szabad azonban fogyasztani péksüteményeket, rizst, burgonyát, tejterméket, halat, húst, alapvetően minden fehér, vagy halovány színű élelmiszert.

Fontos továbbá, hogy a fogfehérítés hatása nem tart örökké. Az elszíneződést az életmódunk, táplálkozási szokásaink okozzák, ezért a fehérített fogszín idővel valamelyest sötétülni fog – ennek üteme azonban erősen változó. Minél inkább kerüli a dohányzást és a színes élelmiszerek fogyasztását, annál tovább őrizhető meg a ragyogó, friss, világos fogszín!

fogfehérítés menete

A fogfehérítés menete

A fogak fehérítéséhez speciális hidrogén-peroxid alapú fogfehérítő gélt, az Opalesence professzionális rendszért használjuk. Ezzel a technológiával akár 8 árnyalattal világosabb szín is elérhető.

Az eljárás előtt megvizsgáljuk a fogakat, hogy megállapítsuk, alkalmasak-e a fogfehérítő kezelésre: szükséges-e fogtömés vagy bármilyen kezelés, a fehérítés előtt. A fogfehérítést ugyanis csak egészséges fogakon lehet elvégezni. Ezután eltávolítjuk a fogakról a lerakódott lepedéket és a fogkövet.

Ezután következhet csak a fogfehérítés, melynek első lépéseként az ínyt kenjük be egy speciális fényre kötő anyaggal, amely megvédi a lágy szöveteket a fehérítő aktív anyagától. Második lépésként applikáljuk a fehérítőt a fogakra, mely az oxigénnel reagálva eltávolítja az elszíneződéseket a fogak felszínéről. A kezelés ezen része átlagosan 3×15 percig tart, mely lehet több és kevesebb is attól függően, hogy milyen mértékű az elszíneződés és mennyire szeretnénk fehérebbre varázsolni a fogakat. A fehérítés végén eltávolítjuk a gélt és ellenőrizzük a fogak színét és azt, hogy elértük-e a kívánt eredményt.

Fogérzékenység

A fogfehérítő kezelés után általában azonnal vagy néhány óra elteltével tapasztalható némi fogérzékenység, mely a fogzománc szerkezetének fellazulása miatt alakul ki. Ez jellemzően néhány napig tart, legkésőbb egy héten belül elmúlik.

Szerencsére a fogérzékenység általában enyhíthető vagy teljesen megszüntethető különböző zománvédő és -építő fogkrémek, zselék segítségével, melyeket a kezelés után alkalmazhatunk. A drogériákban kapható fogérzékenységre kifejlesztett termékekkel segíthetjük a fogzománc gyors regenerációját.

 A legjobb megoldás, ha a kezelés előtt megbeszéljük fogorvosunkkal, hogy mit javasol arra az esetre, ha érzékenyég lépne fel a fehérítés után.

fogfehérítés utáni fogérzékenység
fogfehérítés menete

Mennyire tartós a fogfehérítés eredménye?

Általánosságban elmondható, hogy a rendelői fogfehérítéssel mindig tartósabb eredmény érhető el, mint az otthoni megoldásokkal.

Étkezési, életmódbeli szokásainktól függően a professzionális fogfehérítés eredménye néhány hónaptól akár évekig is tarthat. A színes ételek fogyasztása, a dohányzás és a nem megfelelő szájhigiénia jelentősen rontja a fehérítési eljárás végeredményének tartósságát.

A fehér fogak megőrzése érdekében javasoljuk a rendszeres fogorvosi ellenőrzést és a szakemberrel történő konzultációt.

Ez a fogfehérítési módszer rendkívül hatékony a fogak elszíneződésének eltávolítására, de fontos, hogy csak képzett szakember végezze el a kezelést, mert a nem megfelelő módon történő alkalmazása károsíthatja a fogakat.

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba telefonon, vagy kérjen időpontot az űrlap segítségével!

Az üzenetét pár órán belül kezeljük és visszahívjuk, hogy leegyeztessük az Önnek leginkább megfelelő konzultációs időpontot.


    captcha


    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.