A fogínygyulladás egy rendkívül gyakori megbetegedés, amely kezdetben nem jár fájdalommal, de fontos komolyan venni, mert ha nem kezeljük időben később fogágybetegségekhez és akár fogvesztéshez is vezethet. Cikkünkből kiderül, hogy kik tartoznak a veszélyeztetettek csoportjába, miért az ultrahangos fogkőeltávolítás az egyik legjobb módszer a fenti problémák megelőzésére és milyen gyakorisággal kell ezt a kezelést igénybe vennünk ahhoz, hogy megóvjuk fogainkat a parodontitistől.

A fogínygyulladás kialakulása

A fogínygyulladás kialakulásának oka legtöbbször az elhanyagolt vagy nem megfelelő szájhigiénia. Étkezéseink során a fogakon és a fogínyen felhalmozódott baktériumok vékony filmréteget alkotnak, más néven dentális plakkot. A rendszertelen vagy kihagyott fogmosás következtében ez a réteg elkezd vastagodni és felhalmozódnak a rossz baktériumok. Idővel a dentális plakk fogkővé alakul, amelyet már fogmosással nem tudunk eltávolítani, így biztosítva erősebb táptalajt a káros baktériumoknak.

Tehát a rendszeres és alapos fogmosással megakadályozható a dentális plakk megvastagodása és a káros baktériumok elszaporodása, amellyel megelőzhetővé válik a fogínygyulladás kialakulása.

Kik a veszélyeztetettek?

A fogínygyulladás bárkinél előfordulhat, de nagyobb valószínűséggel alakul ki az alábbi esetekben:

 • hormonális változások (várandósság, menopauza)
 • dohányzás
 • rendezetlen fogsor
 • szénhidrátban (cukorban) gazdag étkezés
 • genetikai hajlam
 • cukorbetegség

Honnan ismerhető fel a fogínygyulladás?

 • vörös, duzzadt, fájdalmas fogíny
 • gyakori fogínyvérzés
 • kellemetlen lehelet
Fogkőeltávolítás
gyulladt íny

Miért veszélyes a fogínygyulladás?

A hosszú ideig tartó, kezeletlen fogínygyulladás tovább terjedhet a fog körüli szövet vagy akár a csont állományára is. Ilyenkor parodontitisről vagy más néven fogágybetegségről beszélünk. A fokozott fogkőképződés következtében az íny visszahúzódik a fogakról, sorvadni kezd, a fogíny és a fogak között mélyedések, tasakok alakul ki. A gyulladás következtében a csontszövet meglazul, a fogak mozogni kezdenek és akár ki is eshetnek.

Mit tegyünk, ha fáj, gyulladt a fogínyünk?

A fogínygyulladás megszüntetésének alapja, hogy megszabadítsuk a fogainkat, illetve a fogak körüli szövetet a gyulladást okozó káros baktériumoktól. Tehát első lépés a megfelelő és alapos tisztítás, a dentális plakk és a fogkő eltávolítása. Kiegészítő kezelésként a klórhexidin tartalmú szájöblítő vizek segíthetik csökkenteni a fogíny gyulladását. Ám ezzel a kezelésnek még közel sincs vége, ugyanis a továbbiakban is fontos a rendszeres és alapos fogmosás, fogselyem használata.  Ennek hiányában újra kialakulhat a bakteriális filmréteg és kiújulhat a betegség! A félévenkénti rendszeres szűrővizsgálattal és a fogkő eltávolításával megelőzhetjük a fogínygyulladást, ezáltal az ennek következtében kialakuló fogágybetegségek és a fogvesztés esélyét a nullára csökkenthetjük!

A biztos megoldás: fogkőeltávolítás

A fogkőeltávolítás megszünteti a fogínygyulladást kiváltó okot, ezáltal megszünteti a problémát és megakadályozza annak újbóli kialakulását.

Az egyik leghatékonyabb módszer az ultrahangos fogkőeltávolítás AirFlow technológiával, melynek segítségével még a lehető legszűkebb helyekről is eltávolíthatóak a legmakacsabb elszíneződések, mint például a vörösbor, a kávé és a cigaretta által okozott sárgásbarna fogfelszínek.

A fogkőeltávolítás menete

 1. Konzultáció: A fogorvos felméri a páciens fogazatának állapotát és megbeszélik, hogy esetlegesen még milyen fogászati beavatkozásokra lehet szükség a fogak egészségének érdekében.
 2. Az ultrahangos készülék rezgő fejének segítségével eltávolítják a fogak és a fogíny felszínéről a lerakódott fogkövet
 3. Airflow technológia segítségével a fogkő leszedése után nagynyomású levegő, víz és szódabikarbóna keverékével tükörsimára polírozzák a fogak felszínét.
 4. Speciális pasztával újból átpolírozzák a fogakat
 5. Dentálhigiéniás és prevenciós tanácsadás: Szájhigiéniai és megelőzéssel kapcsolatos instrukciókat és tanácsokat kapnak a betegek.
 6. Kontrollvizsgálat

Az ultrahangos fogkőeltávolítás előnyei

 • legdurvább elszíneződésekkel is elbánik
 • fogak visszanyerhetik természetes fehérségüket
 • tisztább és simább felszínű fogak
 • a sima felszínnek köszönhetően nehezebben tapadnak meg a szennyeződések és a dentális plakk
 • érzékeny fogak számára sem fájdalmas a kezelés (fogkő elhelyezkedése speciális esetekben okozhat némi kellemetlenséget)
 • nem káros a fogzománc és a fogak számára
 • Az Airflow technológia tehát segíti megelőzni a fogkőképződést és esztétikailag is sokkal fehérebb fogakat biztosít

Mennyi ideig tart és milyen gyakran kell ismételni az ultrahangos fogkőeltávolítást?

A kezelés időtartama függ a fogkő kiterjedésétől és annak mértékétől. A tökéletes végeredmény már elérhető egy kezelés után is, de az esetek függvényében akár több alkalomra is szükség lehet. A fogkőképződés mértéke is egy adottság, tehát mindenki számára képződik, de különböző mértékben, és vannak hajlamosító tényezők is. Fél évente azonban mindenki számára ajánlott a fogkőeltávolítás, hogy megelőzzük a fogágybetegségek kialakulását!

Mire figyeljünk az ultrahangos fogkőeltávolítás után?

Fontos odafigyelnünk a fognyaki érzékenységre, amely a fogkőleszedés után jelentkezhet. Kezelés után a fogak egy kicsit érzékenyebbé válhatnak bizonyos ételek, italok fogyasztása közben (pl. hidegre-melegre). Ez azonban speciális fogkrém alkalmazását követően rövid idő alatt teljesen megszüntethető.

Ultrahangos fogkőeltávolítás

Fogágybetegség megelőzése prevencióval

A preventív fogászat célja, hogy felhívjuk a páciensek figyelmét a megelőzés fontosságára, hisz rengeteg fogbetegség és probléma kiküszöbölhető lenne, ha többen igénybe vennék a preventív fogászati szolgáltatásokat és részt vennének fogászati szűrővizsgálatokon.

Soproni fogászati rendelőnk minden dolgozójának vezérlő elve: a megelőzés mindenekelőtt!

Ezt az egészségtudatos szemléletmódot szeretnénk átadni a pácienseink számára!

 Nálunk harmónia, kényelem és odafigyelés várja Önt!

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba telefonon, vagy kérjen időpontot az űrlap segítségével!

Az üzenetét pár órán belül kezeljük és visszahívjuk, hogy leegyeztessük az Önnek leginkább megfelelő konzultációs időpontot.


  captcha


  Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.