A fogérzékenység nem csupán kellemetlen, de sokak számára valóságos rémálommá is válhat, különösen, ha kedvenc ételeik vagy italaik fogyasztása közben jelentkezik az éles fájdalom.

De miért is alakul ki? És mit tehetünk ellene?

Ebben a cikkben öt bevált tippet mutatunk be, amelyekkel csökkenteni vagy akár megszüntetni tudja a fogai érzékenységét. Apróságnak tűnhet, de ha valaki rendszeresen és hosszú távon szenved a fogérzékenység tüneteitől, akkor érdemes komoly figyelmet fordítani a megoldásra.

1. FOGÉRZÉKENYSÉG ELLENI FOGKRÉM: MIÉRT ÉRDEMES VÁLTANI?

A legjobb fogkrém érzékeny fogakra olyan, amely kifejezetten a tüntetek enyhítésére fejlesztettek ki. Ezek gyakran tartalmaznak olyan összetevőket, mint a kálium-nitrát vagy a stroncium-klorid.

Ha a kellemetlen tünetekre használt fogkrém kálium-nitrátot tartalmaz, akkor a hatóanyag segít blokkolni a fogban lévő apró csatornákat, amelyeken keresztül az idegek stimulálódnak. A stroncium-klorid is segíthet elzárni a dentin tubulusokat, csökkentve ezzel a kellemetlen érzést.

A fluorid erősíti a fogakat és segíthet a zománcvesztés megelőzésében, így ez is egy fogérzékenység ellen sikeresen használt összetevő. Védi a fogfelszínt a savas támadásoktól és segíthet csökkenteni a további fájdalom kialakulásának esélyét.

fogérzékenység

Amikor fogkrémet választ, érdemes megkeresni, hogy a termék rendelkezik-e a helyi vagy nemzetközi fogászati társaságok (például az Amerikai Fogászati Társaság- ADA) ajánlásával. Ez biztosítékot jelent a termék hatékonyságára és biztonságára vonatkozóan.

Végül, ha bizonytalanok vagyunk a legjobb fogkrém kiválasztásában, vagy ha a tünetek nem csökkennek, mindenképpen konzultáljunk fogorvossal vagy dentálhigiénikus szakemberrel.

2. VÁLTS PUHÁBB FOGKEFÉRE A FOGÉRZÉKENYSÉG CSÖKKENTÉSÉÉRT!

Használjunk puha sörtéjű fogkefét, és mossuk a fogainkat gyengéd, körkörös mozdulatokkal!  Ha valaki fogérzékenységgel küzd, az alábbi fogkefe-tippek segíthetnek a fájdalom csökkentésében és a megfelelő szájápolásban.

A puha sörtéjű fogkefék kevésbé irritálják a fogínyt és a fogfelszínt, ezért ezek a legjobb választás ilyen esetben. Ezzel szemben a keményebb sörtéjű fogkefék hajlamosak lehetnek a fogzománc és a fogíny károsítására. Fogmosáskor körkörös mozdulatokat végezzünk, és kerüljük a túlzottan erős nyomást vagy a hosszanti súrolást.

Az elektromos fogkefék könnyebbé teszik a gyengéd, de hatékony tisztítást, különösen, ha puha sörtéjű fejet használunk hozzá. Ma már sok készülék rendelkezik nyomásérzékelővel, amely figyelmeztet, ha túl erősen nyomjuk a fogkefét a fogakhoz.

puhább fogkefe a fogérzékenység ellen

További hasznos tanács, hogy cseréljük ki a fogkefét vagy az elektromos fogkefe fejét minden 3-4 hónapban. Az elhasználódásra utalhat az is amikor a sörték elkezdenek kopni és szétállni. A kopott eszköz nem csak kevésbé hatékony, de keményebb is lehet.

3. SAVAS ÉTELEK ÉS ITALOK: HOGYAN BEFOLYÁSOLJÁK A FOGÉRZÉKENYSÉGET?

fogérzékenység hidegre melegre

A savas ételek és italok, mint a citrusfélék, a szóda vagy a bor, erodálhatják a fogzománcot és növelhetik az érzékenységet. Ha mégis fogyasztunk ilyen jellegű termékeket, öblítsük ki a szájunkat vízzel rögtön utána. Legalább 30 percig várjunk fogmosás előtt, hiszen a száj kémiai egyensúlya átmenetileg megváltozik. A várakozás hatására a szájban lévő savas környezet kiegyensúlyozódik, és a fogzománc visszanyeri keménységét.

Az ételek és italok közvetlen és közvetett módon is hatással lehetnek a fogérzékenységre. A citrusfélék, paradicsom, szóda, egyes gyümölcslevek és más savas ételek és italok koptathatják a fogfelszínt.

Ha a zománc elvékonyodik a fog belsejében lévő dentin érzékennyé válik. Az extrém hőmérsékletű ételek és italok, mint például a jégkrém vagy a forró kávé, közvetlenül stimulálhatják az idegvégződéseket, különösen, ha a fog felszíne már kopott vagy a fogíny visszahúzódott.

A cukros ételek és italok nem csak a fogszuvasodást okoznak, de közvetett módon az érzékenységet is növelhetik. Amikor a baktériumok lebontják a cukrokat a szájban, sav képződik, amely károsíthatja a zománcot. A kemény ételek, mint például a diófélék vagy a jég, roncsolhatják a fogakat, repedést vagy törést okozva azokon. Ezek a sérülések növelhetik az érzékenységet, mivel az idegek így könnyebben irritálódhatnak.

4. FOGFEHÉRÍTÉS ÉS FOGÉRZÉKENYSÉG: MIÉRT VÁLASZD A PROFESSZIONÁLIS KEZELÉST AZ OTTHONI HELYETT?

Az otthoni fogfehérítés látszólagos kényelme ellenére számos veszélyt rejthet. Előfordulhat például, hogy túl erős a hatóanyag vagy túl sokáig használjuk a fogainkon. A nem megfelelően használt fehérítőszerek az íny irritációjához, sérülésekhez vagy fogérzékenységhez vezethetnek.  

A rendelői fogfehérítés fogorvos által kontrollált környezetben sokkal biztonságosabb. A szakértelem és a professzionális környezet lehetőséget teremt arra, hogy a kezelés ne okozzon károkat a fogainkban.

5. RENDSZERES FOGORVOSI KONZULTÁCIÓ: A FOGÉRZÉKENYSÉG KORAI FELISMERÉSÉNEK KULCSA

Ha az érzékenység tartós vagy különösen erős, keressünk fel egy fogorvost! A fogérzékenység kezelési lehetőségei a kiváltó okoknak megfelelően különbözőek lehetnek. Ilyen például zománcra alkalmazott lakkozás, gyökérkezelés vagy más megoldás.

Amennyiben a fogérzékenység otthoni kezelésekkel sem csökken, a fogorvos különböző beavatkozásokkal segíthet. A fluoridkezelés során a fogorvos fluoridos lakkal kezeli a fogakat, amely erősíti a fogzománcot. Némely esetben a panaszok oka a fogíny visszahúzódása, ekkor az ínyt egy speciális eljárással korrigálják.  További fogérzékenységet okozó tényező lehet egy sérülés vagy tömés. Ilyenkor a fogat tömés vagy pótlás alkalmazásával kell helyreállítani a panaszok megszüntetése érdekében.

Előfordulhat, hogy a tünetek oka a fog belsejében lévő gyulladás vagy fertőzés, ebben az esetben a gyökércsatorna kezelésére van szükség.

Ne engedjük, hogy a fogérzékenység megnehezítse a mindennapjainkat! A megfelelő kezeléshez mindenképp kérjük dentálhigiénikus vagy fogorvos tanácsát!

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba telefonon, vagy kérjen időpontot az űrlap segítségével!

Az üzenetét pár órán belül kezeljük és visszahívjuk, hogy leegyeztessük az Önnek leginkább megfelelő konzultációs időpontot.


    captcha


    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.