Mi az a csontpótlás?

A csontpótlás egy olyan szájsebészet beavatkozás, amikor csontpótló anyag segítségével javítjuk a meglévő csontállomány mennyiségét, minőségét. Ez a csontpótló anyag idővel beépül a szervezetbe, így biztonságosan elvégezhető a fogászati implantáció.

Mikor van szükség csontpótlásra?

A csontpótlásra szükség lehet különböző helyzetekben. Az egyik leggyakoribb eset, amikor csontpótlásra van szükség, az a fog implantátum beültetése, különösen akkor, ha a pótolni kívánt területen nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű csont. Amikor egy fogat eltávolítanak, a fog helyén lévő csontállomány hajlamos gyorsan sorvadni. Az állkapocscsont hiányát és sorvadását számos tényező okozhatja, például balesetek, betegségek, krónikus fogínygyulladás, cisztás elváltozások, daganatok műtéti eltávolítása, veleszületett rendellenességek, fogtályog, foghúzás vagy előrehaladott életkor. Foghiány esetében minél hosszabb idő telik el a fogeltávolítás és az implantáció között, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a meglévő csontállomány jelentősen csökken, így a fogpótlás során szükség lesz csontpótlásra is a beavatkozás területén.

Fontos megjegyezni, hogy foghúzás vagy fogvesztés esetén ajánlott a fogat minimum 1 éven belül pótolni, hogy elkerüljük a későbbi csontpótlás szükségességét. Ha a meglévő csontállomány nem felel meg megfelelő minőségi, sűrűségi vagy vastagsági követelményeknek, akkor az nem lesz képes befogadni az implantátumot, és ilyen esetekben is szükség lehet előzetes csontpótlásra a fogászati beavatkozás előtt.

Miért van szükség csontpótlásra?

Azért van szükség csontpótlásra, mert ennek segítségével növelhető az állcsont szélessége és vastagsága, ezáltal teremtve elegendő helyet a fogpótlás biztonságos beültetéséhez. A csontpótlás során kiemelten fontos, hogy az arcüreg ne sérüljön a műtét során. Ezenkívül a stabil alapzatba beültetett foggyökér szilárd és megbízható lesz. A csontpótlás tehát megfelelő alapot teremt az implantátum beültetéséhez, amely lehetővé teszi egy stabil fogpótlás kialakítását. Így a csontpótlás nemcsak az állcsont méretét és minőségét javítja, hanem a fogpótlás hosszú távú stabilitását és tartósságát is garantálja.

A csontpótlás előkészületei

A pontos diagnózis elengedhetetlen a fogászati beavatkozások tervezéséhez és a személyre szabott kezelési terv kialakításához. Ehhez olyan képalkotó eljárásokra van szükség, mint a CBCT (Cone Beam Computed Tomography) és a röntgen felvételek. A CBCT egy olyan 3D képet ad az egyén anatómiai viszonyairól és a csontminőségről, amely segít meghatározni a csonthiány mértékét és az implantáció szükségességét. Az eredmények alapján készül egy személyre szabott kezelési terv, amely rögzíti, hogy milyen beavatkozásokra van szükség, és hogy ezeket milyen módszerrel hajtják végre. A 3D CT felvételek használatával nemcsak a kellemetlen meglepetések kerülhetők el, hanem pontos árajánlat is készíthető a fogászati kezelésre.

Az előkészületek részeként laborvizsgálatra is sor kerül a beavatkozás előtt. Ennek az az oka, hogy ha a páciensnek valamilyen alapbetegsége van, például cukorbetegség vagy vérhígítót szed, ezek az állapotok befolyásolhatják a tervezett kezelési tervet és az alkalmazandó módszereket. A laborvizsgálatok segítenek nekünk pontosan megítélni a páciens egészségi állapotát és az esetleges kockázatokat.

Csontpótlás menete

A műtét időtartama összetettségétől függően fél óra és néhány óra között változhat. Minden esetben helyi érzéstelenítésben történik, bár néha altatást is alkalmazunk, különösen akkor, ha a csontpótlást más testrészből végezzük. A különböző típusú csontpótlások eltérőek lehetnek a műtéttechnikájukban, attól függően, hogy melyik állcsonton (felső vagy alsó), melyik területen (elülső vagy hátsó) és mekkora mennyiségű csonthiány van jelen.

Sinus lift, vagyis arcüregemelés műtétre akkor van szükség, amikor az implantátumok beültetéséhez szükséges csontszövet hiányzik vagy nem elegendő a felső állcsont területén. Az arcüregemelés műtét során felemeljük az arcüreg nyálkahártyáját, majd alá helyezzük a csontpótlót. Ezáltal biztosítjuk a megfelelő alapot az implantátumok beültetéséhez, növelve ezzel azok sikerességét és tartósságát, és minimalizálva az egészségügyi kockázatokat, amelyek akkor merülhetnek fel, ha az implantátumok az arcüregbe kerülnek.

A beavatkozás záró lépése a seb összevarrása. A csontpótlás után általában körülbelül 4,5-6 hónap szükséges ahhoz, hogy a csontszövet megfelelően megerősödjön, és alkalmas legyen az implantátum beültetésére.

Miből készül a csontpótló anyag?

A csontpótló származhat saját testből, általában a csípőcsontból, sípcsontból vagy állkapocsból. A saját anyagok legjobb csontpótlók közé tartoznak, mivel saját testünkből származnak. Gyakran keverik őket szintetikus anyagokkal a jobb eredmények eléréséhez, és így elősegítik a gyorsabb csontregenerációt, valamint új csontképződést.

Sokszor alkalmazunk állati eredetű csontpótló anyagokat, melyeket szarvasmarhából, sertésből vagy akár korallokból nyernek.

A harmadik típusú csontpótlók a szintetikus anyagok, mint például a trikalcium-foszfát vagy a hidroxilapatit, amelyek hasonló összetétellel rendelkeznek, mint a valódi csont.

Mennyire fájdalmas és biztonságos a csontpótlás?

Az eljárások helyi érzéstelenítésben történnek, így a műtét egyáltalán nem fájdalmas. A csontpótlás teljesen biztonságos és szakmailag megalapozott, amit szakképzett szakemberek végzik. Steril és magas minőségű anyagok kerülnek használatra. A beavatkozás után előfordulhat fájdalom, duzzanat vagy véraláfutás, de ezek a mellékhatások általában természetesek és maguktól megszűnnek. Az antibiotikum szedése azért szükséges, hogy megelőzzék a fertőzéseket és biztosítsák a gyógyulást.

Amennyiben állati eredetű csontpótló anyagokat használunk a beavatkozás során, azok sterilen csomagolva, magas hőmérsékleten sterilizálva érkeznek hozzánk, hogy teljesen mentesek legyenek kórokozóktól és állati eredetű fehérjéktől. Ezáltal nem csak a betegségek terjedésének kockázata csökken, hanem az esetleges allergiás reakciók is elkerülhetők.

A műtét utáni időszakban a páciens antibiotikumot szed és rendszeres orvosi ellenőrzéseken vesz részt, ami minimalizálja a bakteriális fertőzés lehetőségét.

Csontpótló műtét után

A csontpótlás utáni fájdalom és a páciens általános közérzete a beavatkozás nagyságától függ. Minden esetben antibiotikumot és fájdalomcsillapítót írunk fel, hogy minimalizáljuk a fájdalmat és a szövődmények kockázatát a lábadozás során. A lábadozás időtartama változó, de a legtöbben a műtét utáni napokban már visszatérnek a mindennapi tevékenységeikhez, feltéve, hogy nem terhelik túl magukat. Fontos, hogy ne erőltessük meg magunkat, különösen a varratszedésig kíméljük magunkat. A műtét után általában jelentkezik arcduzzanat, amit otthon jeges borogatással lehet kezelni. A jó szájhigiénia és a fogmosás gondoskodik arról, hogy a duzzanat és a szövődmények elkerülhetők legyenek.

A csontpótlást nem szabad masszírozni vagy nyomkodni, és 2-3 hétig kerülni kell a megerőltető fizikai aktivitást. A gyógyulási idő átlagosan 4-9 hónap, miután a fogászati csontpótlás után az implantátum beültetése lehetséges.

Fogászati magánrendelőnkben magasan képzett fogorvos csapatunk biztosítja pácienseink számára a fájdalommentes fogászati kezeléseket!

Kérjen időpontot konzultációra!