A fogászati implantátumok mesterséges foggyökérként helyettesítik a hiányzó fogakat vagy akár az egész fogsort, így teljes fogatlanság esetén is kiválóan alkalmazhatóak. Az implantátum általában biokompatibilis titánból készül, így a szervezet könnyen befogadja. Az implantáció megakadályozza a csont további sorvadását, alkalmazásával visszanyerhető a tökéletes esztétikai megjelenés és a harapási funkciók.

Most pedig következzenek a tévhitek!

1. A FOGIMPLANTÁTUM BEÜLTETÉS FÁJDALMAS

Az implantátumok beültetése egy kisebb műtéti beavatkozással történik, amelyet végezhetnek helyi érzéstelenítéssel, de akár altatásban is, így a páciens semmiféle fájdalmat nem érez. A beavatkozás utáni kisebb kellemetlenség pedig fájdalomcsillapítóval orvosolható.

2. A FOGIMPLANTÁTUMOK NAGYON KÖLTSÉGESEK

A legtöbben talán a fogimplantátumok költéségétől tartanak. Valóban nem a legolcsóbb megoldás, de hosszútávú előnyeinek értéke meghaladja a költségeket. A beültetett foggyökér sokkal tartósabb a hagyományos módszerekkel szemben, javítja az állkapocscsont állapotát és megfelelő odafigyeléssel nagyon hosszú időre szól.

Érdemes átgondolnunk, hogy míg a hagyományos módszer esetében, híd készítésekor akár egészséges fogak kerülnek lecsiszolásra a híd rögzítésének kialakítása érdekében, addig az implantátum egyszerűen a foghiányt pótolja, a többi fog megkímélése mellett. Mérlegelhetjük, hogy mi a költségesebb: az egészséges fogak lecsiszolása vagy az implantáció díja.

fogimplantáció költsége

3. A FOGIMPLANTÁTUMOK NEM STABILAK

Az implantálás a legszilárdabb fogpótlási módszerek közé tartozik, hiszen az állcsontba ültetett fogimplantátum a beültetés után egy kis idő múlva a csontban rögzül, így rendkívül tartós megoldásként szolgál. A csontosodás mértéke és sebessége mindenkinél más (általában 6-9 hónap), ezért a szájsebész bizonyos időközönként kontrollvizsgálat során ellenőrzi azt és határozza meg a további lépéseket.

4. A FOGIMPLANTÁTUM CSAK FIATALOKNAK AJÁNLOTT

kiknek való a fogimplantátum

Valóban nem mindenki számára megfelelő a fogimplantáció, de az állcsont növekedésének befejezte után az életkor már nem befolyásolja a kezelés megkezdését.  Azonban az állkapocs csontjának állapotát, valamint az általános egészségi állapotot is figyelembe kell venni a beavatkozás előtt.

Bizonyos alapbetegségek, körülmények vagy szenvedélybetegségek nem ideálisak a beültetéshez.

 Ilyen például:

 • csontritkulás
 • cukorbetegség (ha nincs megfelelően kezelve)
 • kemoterápia, sugárkezelés
 • pszichés, mentális zavarok
 • alkohol-kábítószerfüggőség
 • erős dohányzás

5. A FOGIMPLANTÁTUMOK BEÜLTETÉSÉHEZ MINDIG SZÜKSÉG VAN CSONTPÓTLÁSRA

Nem szükséges minden esetben csontpótlás az implantátum beültetéséhez. Ha a csont mennyisége nem elegendő, akkor az implantátum nem képes megtapadni, így a megfelelő stabilitás elérése érdekében a fogorvos az állcsont megerősítése mellett dönt. A csont pótlása általában az állkapocs más részének szövetéből vagy mesterséges csontanyaggal történik.  

A csont hiányát okozhatja:

 • fogvesztés: a terhelés és a nyomás hiánya miatt a csont fokozatosan sorvad
 • fogágybetegség
 • trauma: baleset okozta sérülés vagy törés az állcsonton.

6. A FOGIMPLANTÁTUMOKAT BÁRMELYIK FOGORVOS BE TUDJA ÜLTETNI

Az implantátumok beültetése szakértelmet igénylő beavatkozás, így érdemes tapasztalt szakembert választani, aki az állkapocs adottságait és a páciens egészségügyi állapotát is szem előtt tartva a szövődményeket minimálisra csökkentheti.

7. A FOGIMPLANTÁTUMOK SZÖVŐDMÉNYEKET OKOZHATNAK

Mint minden sebészeti beavatkozásnak, a fogimplantátum beültetésének is vannak kockázatai. A beültetés utáni szövődmények ritkák és a tünetek általában enyhék. Az implantátumok olyan kiváló minőségű anyagokból készülnek, melyek esetében a kilökődés esélye minimális. Mindemellett, ha a beavatkozást egy tapasztalt szakértő fogorvos végzi el nincs okunk az aggodalomra.  

8. A MEGFELELŐ SZÁJHIGIÉNÉ FENNTARTÁSÁHOZ UGYANAZOK A SZOKÁSOK SZÜKSÉGESEK A FOGIMPLATÁTUM BEÜLTETÉSE UTÁN

A fogimplantátum hosszú élettartama nagy mértékben függ a megfelelő szájápolási rutin kialakításától. A fogak és a fogágy egészsége és tisztasága nagyon fontos, ami nélkül nincs tartós esztétikai eredmény és jól funkcionáló implantátumra épülő fogpótlás sem. Ha implantáció után nem fordítunk sokkal több figyelmet a szájhigiéniára, akkor az implantátum körüli szövetek – a baktériumok gyors elszaporodásának köszönhetően – begyulladhatnak, amely az implantátum elvesztését is okozhatja. A napi 2 alkalommal végzett 2-3 percig tartó fogmosás mellett fogköztisztító kefe és fogselyem használata is ajánlott. A fogselyemmel a fogközöket tudjunk maradéktalanul megtisztítani, a fogköztisztító kefe segítségével pedig az implantátumoknál a nagyobb és nyitottabb közök is könnyen hozzáférhetővé válnak. Érdemes rendszeresen fogkőeltávolítást végezni, mely szintén segít a megfelelő szájhigiénia fenntartásában. A fogászati kontrollvizsgálatokon pedig fogorvosunk ellenőrzi fogaink és az implantátumok állapotát.

fogimplantátum tisztítása

Még egy fontos tanács!

Tekintsen úgy a fogimplantátumokra, mint a saját fogaira!

Ha gondosan vigyáz a fogai és a fogínye egészségére, akkor problémamentesen hosszútávon élvezheti az implantátum adta természetességet!

Az implantáció rendkívül természetes, tartós és stabil fogpótlási megoldás. Hosszútávú előnyei meghaladják azt az egyszeri kiadást, amennyibe egy implantáció kerül. Ugyanakkor fontos, hogy ezt az esztétikus megjelenést és a hosszú élettartamot csak megfelelő szájhigiéniával és rendszeres fogászati kontrollvizsgálattal tudjuk megőrizni.

Nálunk harmónia, kényelem és odafigyelés várja Önt!

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba telefonon, vagy kérjen időpontot az űrlap segítségével!

Az üzenetét pár órán belül kezeljük és visszahívjuk, hogy leegyeztessük az Önnek leginkább megfelelő konzultációs időpontot.


  captcha


  Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.