Előfordult már Önnel, hogy a fogfájás villámcsapásként árnyékolta be a nyaralását, elrontva az évben egyetlen szabad pihenéssel töltött időt? Ezt jobb megelőzni, mint csupán reménykedni benne, hogy nem fog bekövetkezni! Íme néhány tipp, ami a segítségünkre lehet!

1. ELLENŐRIZTESSÜK FOGAINKAT NYARALÁS ELŐTT!

Az első és talán legfontosabb dolog, amit tehetünk az, hogy a nyaralás előtt időpontot kérünk egy fogorvosi vizsgálatra. Így kiszűrhetőek és kezelhetőek a fogproblémák, még mielőtt súlyosabbá válnának. Abban az esetben, ha már régóta nem jártunk fogászati ellenőrzésen, különösen ajánlott, hiszen vannak olyan megbúvó problémák, amiket nem látunk, de egy fogorvosi kontroll, röntgen során előtérbe kerülhetnek. Mindez csökkenti a kockázatát annak, hogy hatalmas összegeket fizessünk külföldön fogorvosi kezelésre, ha véletlenül éppen a nyaralás során tör elő egy súlyosabb fogászati probléma. Nem beszélve arról, hogy nem minden biztosítás tartalmazza a teljes körű fogászati ellátást, ráadásul ez uticélonként is változhat, érdemes hát jól utánajárni mire terjed ki biztosításunk és mire nem. Biztosítás nélkül pedig ne induljunk el pihenni!

fogászati ellenőrzés

2. REPÜLÉSRE FELKÉSZÜLNI!

Az sem mindegy, hogy mivel utazunk. A repülés alatt fellépő légnyomás ingadozás miatt ugyanis a nem megfelelő állapotú tömések és lappangó gyulladások fájdalmat is okozhatnak, így erre az esetre is fel kell készülni. Fontos kiemelni továbbá, hogy foghúzás vagy szájsebészeti műtétet követő időszakban tilos repülővel utazni, mert ez jelentősen növeli az utóvérzés kockázatát.

3. KERÜLJÜK A SEBÉSZETI MŰTÉTEKET NYARALÁS ELŐTT!

Nagyobb fogászati kezelésre nem érdemes közvetlenül a nyaralás előtt belekezdeni, mert az esetleges nem várt komplikációkat már nem biztos, hogy saját fogorvosunk időben tudja kezelni. Ezért minden esetben beszéljük meg orvosunkkal, hogy mi várható és az milyen mértékben befolyásolhatja nyaralásunkat.

4. FIGYELJÜNK JOBBAN A SZÁJHIGIÉNÉRE!

Ha fogorvosi vizsgálat során kizártuk vagy kezeltettük fogászati problémáinkat még akad pár apróság amire jó, ha odafigyelünk!

A nyaralás alatt is fontos, hogy továbbra is betartsuk a szokásos fogápolási rutinunkat, sőt ez idő alatt általában több cukros, savas, fogainkra káros ételt, italt fogyasztunk, így akkor tehetünk a legtöbbet fogainkért, ha még jobban figyelünk a szájhigiénére, mint otthon.

5. ÓVATOSAN A HIDEG ÉTELEKKEL ÉS ITALOKKAL!

hideg italok kerülése

Nyáron a nagy hőségben sokat fogyasztunk extrém hideg italokat, jégkrémet, fagylaltot. Ezek érzékennyé tehetik a fogainkat és fájdalmat okozhatnak. Ezért próbáljuk meg nyaralás alatt kerülni vagy mérsékelten fogyasztani őket. Természetesen ugyanez igaz a nagyon forró ételekre italokra is.

Ezen kívül a kemény ételek is gondot okozhatnak, mint a cukorka, jég, dió, ugyanis ezek megsérthetik a fogzománcot. Hasonlóan a rágógumi esetében is. Túl sokáig nem célszerű a szájban tartani, illetve csak puha kivitelben szabad fogyasztani!

6. SPORTOLÁS KÖZBEN IS VÉDJÜK FOGAINKAT!

Sokunk számára a kikapcsolódás együtt jár a sporttal, extrémsportokkal. Így nyaralás során is előszeretettel töltjük hasonló elfoglaltsággal az időt! Fontos, hogy mindig használjunk védőeszközöket, és ilyenkor gondoljunk a fogaink védelmére is! Például viseljünk fogvédőt, ha olyan sportot űzünk, amely magas ütközési kockázattal jár! Jó, ha tudjuk azt is, hogy vízben merülés esetén a hirtelen fellépő nyomáskülönbség miatt tapasztalhatunk fogfájást.

7. NE STRESSZELJÜNK!

Egy nyaralásra való készülődés mindannyiuk számára stresszel jár: mindent elpakoltunk-e, megszerveztük-e, és így tovább. Ez természetesen más jellegű stressz, mint amit a mindennapokban élünk át, de ez is ugyanolyan negatív hatással van ránk. Ezért, ha tehetjük próbáljunk meg a minimálisra csökkenteni, átadni magunkat az élménynek, hisz kikapcsolódni készülünk!

A nyaralást mindig nagyon fontos előkészületek előzik meg. Ha nem szeretnénk egy olyan kellemetlen meglepetést, mint a fogfájás, akkor célszerű a fogorvosi vizsgálatot is felvennünk a listánkra.

Ezzel egyfajta nyugalommal vághatunk neki a nyaralásunknak, hisz tudjuk, hogy nagyobb fogászati probléma már nem veszélyezteti a pihenésünket.

Ezek után már csak rajtunk áll, hogy betartjuk-e azt a pár instrukciót, amivel minimálisra csökkenthetjük a fogfájás esélyét üdülésünk alkalmával.

nyaralási lista

Ellenőriztesse fogait utazás előtt a PálmaDent Sopron fogászati rendelőben, ahol harmónia, kényelem és odafigyelés várja Önt!

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba telefonon, vagy kérjen időpontot az űrlap segítségével!

Az üzenetét pár órán belül kezeljük és visszahívjuk, hogy leegyeztessük az Önnek leginkább megfelelő konzultációs időpontot.


    captcha


    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.