Mielőtt meghozzuk a döntést, hogy belevágunk a fogszabályozó kezelésbe, sok idő és gondolkodás előzi meg azt. Első lépésként keressünk fel egy szakorvost és kérjünk tanácsot tőle, majd alaposan fontoljuk meg, hogy melyik készüléket választjuk. Fontos, hogy az orvos javaslatát mindenképpen vegyük figyelembe, ne akarjunk attól teljesen eltérő megoldást, hiszen ezzel a kezelés sikerét kockáztathatjuk!

1. LEGYÜNK ELKÖTELEZETTEK!

A fogszabályozó kezelés előtt talán a legfontosabb az elkötelezettség! Mindig lebegjen a szemünk előtt, hogy mi a célunk a fogszabályozással. Ez segíteni fog abban, hogy átlendüljünk a kisebb nehézségeken, melyekkel a kezelés során szembesülünk majd (pl.: tisztítás, kontroll vizsgálatok, étkezés és kellemetlenségek). A fogszabályozás adta végeredmény nemcsak egészséges, szabályos, vonzó mosolyt, hanem magabiztosságot, nagyobb önbizalomat és jobb életminőséget, ezáltal teljes életet biztosít számunkra a jövőben. Tehát a siker alapja a célorientáltság!

2. ISMERJÜK MEG A KÜLÖNBÖZŐ KÉSZÜLÉKEK ELŐNYEIT ÉS HÁTRÁNYAIT!

A fogszabályozó kezelés megkezdése előtt fogszabályozó szakorvos segítségével megismerhetjük az összes készülék előnyeit és hátrányait, melyek segítenek megalapozott döntést hozni. Fontos számításba vennünk saját életmódunk, életvitelünk, motiváltságunk és ennek megfelelően ajánlatos fogszabályozó készüléket választanunk.

Érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk, hogy megvizsgáljuk az alábbiakat:

– mennyire esztétikus a fogszabályozó készülék

– milyen hosszú a kezelés időtartama

– mennyire könnyen tisztítható

– mennyire kényelmes

– mennyibe kerül

– milyen gyakran kell kontrollvizsgálatra járni.

3. ISMERJÜK MEG HATÁRAINKAT!

Ha megismerjük a különböző fogszabályozók használatát, fontos átgondolnunk milyen rendszer mellett tesszük le a voksunkat, hogy képesek vagyunk-e beillesztenünk azt a hétköznapjainkba. A láthatatlan fogszabályozás esetében például a tökéletes végeredmény elérése érdekében napi 20-22 órát viselnünk kell az eszközt, különben jelentősen meghosszabbodhat a kezelés időtartama. A rögzített fogszabályozó készülék esetében előfordulhat, hogy a kezelési idő különböző szakaszaiban gumikat kell használnunk, amelyeket minden nap saját magunknak kell felhelyezni. Ez is egy olyan feladat, amellyel jó, ha előre tisztában vagyunk!

4. MEGFELELŐ IDŐPONTOT VÁLASSZUNK!

A fogszabályozó kezelés megkezdése előtt a megfelelő időpont kiválasztására is érdemes figyelmet fordítanunk. Ugyanis a felhelyezés után kell egy kis idő, amíg hozzászokunk a készülék viseléséhez. Tehát fontos események előtt egy-két héttel nem túl szerencsés nekifogni a fogszabályozó kezelésnek. Meg kell említenünk azt is, hogy a fogszabályozás során a korábbiakhoz képest több odafigyelésre van szükség a szájhigiénia területén, valamint a készülék tisztítására is nagy hangsúlyt kell fektetni. Megfelelő mennyiségű időt kell szentelni rá minden nap, mert ennek hiányában nagyon gyorsan fogágybetegségek alakulhatnak ki. Akkor lássunk tehát neki a kezelésnek, ha tudjuk, hogy képesek leszünk a tisztítást a napi rutinunkba beilleszteni.

5. KÉSZÜLÉKTŐL FÜGGŐEN SZEREZZÜK BE A SZÜKSÉGES KIEGÉSZÍTŐKET A FELHELYEZÉS IDŐPONTJÁRA!

Ilyen fontos kiegészítők a fogszabályozót viselők számára például a viasz, a fogköztisztító kefe és a plakkfestő tabletta.

A viasz csökkenti a szájban fellépő nyálkahártya irritációt, ezáltal segít megelőzni a fekélyek és afták kialakulását. Fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, ha az éles drótok felsértik a fogínyt vagy az állkapcsot.

A fogköztisztító kefe hozzájárul a megfelelő szájhigiéniához fogszabályozás ideje alatt is, mégpedig úgy, hogy a nehezen elérhető helyek is könnyen tisztíthatóvá válnak, mint a fogközök és a fogíny széle melletti területek.

A plakkfestő tabletta pedig abban lesz segítségünkre, hogy leellenőrizzük alaposan meg tudtuk-e tisztítani a fogainkat. A tabletta elszínezi a fogakat és láthatóvá teszi azokat a területeket, ahol szükség van még további tisztításra.

6. LEGYÜNK TISZTÁBAN AZZAL, HOGY A KÉSZÜLÉK LEVÉTELÉVEL NEM ÉR VÉGET A KEZELÉS!

Ha a kezeléssel elértük a kívánt végeredményt, lekerülhet a fogszabályozó készülék. Ezzel azonban még korántsem ért véget a teljes folyamat. A végleges siker elérése érdekében fontos az utógondozás. A tökéletes mosoly megtartása érdekében úgynevezett retenciós sín, vagy más néven retainer viselését írja elő a szakorvos. A retenciós készülék szerepe a fogak fixálása, vagyis a kezelés által módosított helyzetük megtartása. Ha a retenciós készüléket nem viseljük az orvos utasításainak megfelelően, fogaink visszarendeződhetnek, végső esetben akár új fogszabályozó kezelés is szükségessé válhat.

7. FOGADJUK MEG ORVOSUNK TANÁCSÁT!

A fogszakorvos általában több javaslatot is tesz a kezelésre, így többféle készülékből tudunk választani, különböző árakkal. Hiába van egy elképzelésünk, ha az orvosilag nem működik, vagy az orvos által nem javasolt az az eljárás, akkor azt a kezelést ne válasszunk! A szakorvos mindig a számunkra legmegfelelőbb lehetőségeket fogja ajánlani!

8. NE CSAK AZ ÁRAKAT NÉZZÜK!

Rendkívül sokféle készülék és különféle technológia létezik a fogszabályozók piacán, melyek mind különböző árkategóriába esnek. Állítsunk fel egy sorrendet, hogy mi a legfontosabb részünkre, például az esztétika vagy a könnyű tisztán tarthatóság, esetleg a rövidebb kezelési idő. Semmiképp ne csak az árakat helyezzük előtérbe, hiszen várhatóan hónapokig, évekig velünk lesz a választott fogszabályozó. Ha tudjuk, hogy mik a számunkra fontos szempontok, akkor sokkal könnyebb eldönteni, hogy melyik fogszabályozási technológia és készülék illeszthető be életünk ritmusába.

9. LEGYÜNK KITARTÓAK!

Általában az első pár hétben, hónapban nagyon látványos az eredmény, ami óriási motivációt ad a pácienseknek. Utána azonban még sok munka vár fogainkra az apróbb eltérések, valamint a harapási rendellenességek javítása miatt. Nem is említve az elért végeredmény után következő szakaszt, amely a fogak stabilizálásáról szól. A fogszabályozás szerepe nem csupán az esztétika. Hiába látjuk úgy, hogy fogsorunk már szép, legyünk türelmesek, míg valóban a kezelés végére érünk!

10. KÉSZÜLJÜNK FEL ÉLETÜNK LEGNAGYOBB UTAZÁSÁRA!

A szabályos fogazatnak, így a fogszabályozásnak számtalan, nem csak esztétikai előnye létezik.

A fogszabályozás jótékony hatásai az egészségünkre:

– a szabályos, torlódásmentes fogazat nehezebben szuvasodik, így csökkenti a fogágybetegségek kialakulását

– visszanyerhetjük az önbizalmunkat

– nagyobb magabiztosság

– beszédhibáink korrigálhatóak

– javíthatunk a légutak átjárhatóságán, ezáltal megszűnhet akár az alvási apnoe (éjszakai légzéskimaradás)

– hozzájárul az állkapocsízületek megfelelő működéséhez

Összességében a fogszabályozás, mind fizikailag, mind lelkileg hozzájárul a jobb életminőséghez! Tekinthetünk a fogszabályozásra, mint a megelőzés egyik formájára, amellyel a későbbi fogágybetegségek, fogvesztés is nagyobb eséllyel elkerülhető, illetve pszichológiai megbetegedéseknek is gátat szabhatunk!

További tanácsért és információért készséggel forduljon munkatársainkhoz soproni fogászati rendelőnkben!

PálmaDent Sopron: Nálunk harmónia, kényelem és odafigyelés várja Önt!

Kapcsolat

Lépjen velünk kapcsolatba telefonon, vagy kérjen időpontot az űrlap segítségével!

Az üzenetét pár órán belül kezeljük és visszahívjuk, hogy leegyeztessük az Önnek leginkább megfelelő konzultációs időpontot.


    captcha


    Elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltakat.